Met de zomer voor de deur en de vakantie in zicht is het idee ontstaan om een inspiratie diner te organiseren voor de leden en geïnteresseerden van het Communicatie Platform Gorinchem. Met de doelstellingen inspireren, informeren en communiceren brainstormde we er met de programma commissie op los. Daar ontstond al snel het thema ‘food for thougt’. Er wordt van alles gecommuniceerd over eten. Wat is gezond eten? En duurzaam? En wat zeggen al die keurmerken over een product? En hoe kunnen we bewuster omgaan met een groot probleem als voedselverspilling?

Als snel besloten we, hier willen we wat mee! Communicatie is tenslotte hierin de rode draad die ons als mensen bewust maakt en aanzet tot de behoefte tot bepaald koopgedrag en food consumptie. En daar was het inspiratie diner geboren en wel op de 1e officiële zomerdag van het jaar, 21 juni 2018.

De opdracht:
We gingen opzoek naar een passende locatie, inspirerende sprekers en een lokale cateraar die wel voor een uitdaging open stond. B. Your Event Manager zorgde voor een passende en creatieve invulling van de gerechten, bijpassende namen voor de gerechten die niks verhulde en het beeld en de smaak zijn werk liet doen en de aankleding van de locatie.  Er ontstond een avondvullend programma met een 3-gangen menu, diverse amuses en inspirerende sprekers. 

Het resultaat:
Om 18:30 opende de deuren van Fort Vuren. De tafels waren gedekt met kunstzinnige en inspirerende (kromme) groentes die je aan het denken zette. De aanwezigen werden ontvangen met een lekker drankje en een amuse gemaakt van bloemkoolnerf met een dip van doperwten. Want ook de bladeren van een bloemkool kan je eten en smaakvol bereiden. Hierna was het tijd om aan tafel te gaan en van het voorgerecht te genieten. De menukaart lag op tafel, maar deze bevatten namen van gerechten die eigenlijk nog niks vertelde. Het was hiermee ons doel onze gasten bewust te laten proeven en hiermee tevens gespreksstof te creëren. Het voorgerecht was C food ofwel een zeesalade in combinatie met een k(r)omkommersoep. En toen was het tijd voor onze eerste spreker, foodrebel Natascha Kooiman. Zij is vastbesloten de wereld ‘beter te eten’ en werkt aan de bewustwording omtrent een duurzamer voedselsysteem en voedselpatroon, toegespitst op horeca en catering.  Want als we in Nederland blijven eten zoals we nu doen, hebben we straks niet genoeg aan 1 aarde. Natascha benoemde diverse bewustmakende feiten over voedselproductie.

Daarna was het tijd voor het hoofdgerecht ofwel ‘Smooking Goodness’. Een curry op basis van diverse gerookte groentes, met een vlees achtige smaak, maar toch echt zonder vlees. Fantastisch!
Chefkok Erik Knoop maakte na elke gang bekend wat de gasten hadden gegeten en waar hij zijn inspiratie en duurzame ingrediënten vandaan had gehaald.

Hierna was het tijd voor spreker Chantal Engelen van Kromkommer. Chantal is zich zeer bewust hoeveel eten we in de wereld verspillen. Groente en fruit maakt een groot deel uit van deze verspilling. Bijna de helft van deze gezonde en lekkere producten haalt ons bord niet. Ze belanden op de afvalberg, in het veevoer of worden omgezet tot biogas. Ze worden verspild omdat ze niet op tijd bij de consument of producent terecht komen. Maar ook bij de consument thuis verdwijnt groente en fruit in de prullenbak.

Een deel van het groente en fruit gaat in de eerste stap van de keten al verloren. De teler kan deze producten niet kwijt omdat ze niet voldoen aan strenge kwaliteitseisen die door de afnemer of door de EU gesteld worden. Kaarsrechte wortels, glanzende paprika’s en uniforme peren bepalen het beeld van het versschap.

Groente en fruit die niet op ons bord belanden door ‘looks’ of overproductie noemen zij kromme groente. Krom omdat ze soms fysiek krom zijn, maar vooral krom omdat we deze lekkere, mooie producten verspillen terwijl er met de smaak niets mis is. Kromkommer zet zich in om de verspilling van kromme groente en fruit tegen te gaan en mensen anders te laten kijken naar de kwaliteit van groente en fruit. Hiervoor bedenken zij keer op keer inspirerende campagnes die mensen aan het denken zetten en voor een gedragsverandering zorgen.

Chantal en Natascha hebben ons echt aan het denken gezet; Daarom is  onze boodschap: duurzaamheid en gezonde voeding begint bij je zelf.
Of je nu begint met het in plannen van een vegetarische dag in je week, of je kinderen meer groenten laat eten of zelf gaat moestuinieren, of elke week een kromme groente redt. Alle beetjes helpen!

Na het inspirerende verhaal van Natascha werd het nagerecht geserveerd.
Bitter Sweet ofwel een chocolade cake gemaakt op basis van avocado. Tot slot werd er nog koffie en thee geserveerd ‘with a litte B’. De B. stond in dit geval voor ‘bug’ ofwel een sprinkhaan gedipt in de chocola. Insecten zijn namelijk ook een onderdeel van ons duurzame voedselsysteem en zitten vol eiwitten. En toen was het tijd om de avond af te sluiten. Wij als organisatie en ik als eventmanager zijn ons heel bewust van voedselverspilling tijdens evenementen. Daarom besloten wij doggybags uit te delen. Alle gasten mochten hun tas vullen met groentes die in de ruimte ter decoratie waren gebruikt. Daarbij kregen zij een stokje mee om dit inspirerende verhaal te delen en door te geven. Dit stokje was een lolly op een stokje waarin een insect verwerkt was. Alleen deze lolly zorgt al voor genoeg gespreksstof!

Krom is het nieuwe recht! En ben je bewust van voedselverspilling.
Alle kleine beetjes en (Kr)OM denken helpt echt en begint bij jezelf.

(Foto’s zijn gemaakt door Daniel Seesink)